TImp de 3 ore, intr-o atmosefra calduroasa si prietenoasa, participantii la cea de a treia editie a Campaniei Din Culise, au avut ocazia de a explora si exersa arta comunicarii verbale, para-verbale si non-verbale.

Dupa ce fiecare s-a prezentat, folosind un ton care sa-l caracterizeze, evenimentul a debut cu un exercitiu experiment > comunicarea prin intermediul pietrelor <

S-a creat astfel prilejul de a observa in mod practic ca desi la fel de naturala ca o piatra, comunicarea poate fi chiar si la fel de grea ca o piatra.

Paradoxal, desi nu era niciun mesaj transmis, anumite sunete scoase de cele două pietre ciocnindu-se au fost interpretate ca diferite informații. Desigur, rareori au fost interpretate corect

.Se pare ca o mare parte din greutățile și dificultățiile ce apar în procesul de comunicare interumană sunt direct legate de capacitatea noastră de a decodifica ceea ce ne este dialogat. Propriile noastre idei, gânduri, așteptări, imagini și chiar trăsături de personalitate  distorsioneaza  modul in care percepem ceeea ce ne spun ceilalti.

Si ca sa complicam un pic lucrurile,fiecare are propriul stil de comunicare și uneori aceste stiluri, neidentificate si  gestionate incorect, intra in conflicte interminabile.

De aceea, pentru a identifica ce stil abordează cel mai des , i-am provocat pe cei prezenti la negociere. Le-am promis o excursie imaginara in orice loc din această lume dacă reușesc să cadă de acord asupra destinației.

Așa cum era de asteptat, este destul de dificil sa-i faci pe un manipulator,pe un protestatar, pe un histrionicn sau pe  un împăciutor să cadă de acord.

Exercițiul a fost un moment bun de a observa modul in care fiecare se raportează la ceilalți în cadrul unei negocieri și cum își poate adapta stilul de comunicare astfel încat să obțină ce vrea și să se simtă auzit.

Evenimentul a continuat cu concursul : Tonul spune totul ! în care fiecare participant a trebuit să se folosesca de propria tonalitate pentru a transmite o învățătură sau o temă de gândire celorlalți. Întrebarea ,, Ce stil de comunicare folosesc atunci când îmi vorbesc “ i-a adus câștigătoarei premiul oferit de editura SPER: Cand Dumnezeu este interzis – Ion Mânzat.

După o pauză în care participanții au putut schimba contacte și impresii alături de o ceașcă de cafea sau de ceai, ne-am reunit pentru a explora dimensiunea non-verbală a comunicării. Într-un mod interactiv și practic, cei prezenți au putut observa pe propria piele cum o anumită postură ne poate face să interpretăm greșit intențiile celorlalți.

Am subliniat încă o dată că nu există un ghid universal de interpretare a limbajului corporal. Aproape de fiecare dată , vom atribui pozițiilor corporale adoptate de ceilalți anumite semnificații care țin mai de grabă de lumea noastră interioară.

Poate una dintre cele mai importante concluzii ale evenimentului a fost : Este important să verificăm de fiecare dată în realitate dacă ceea ce am interpretat este corect.

Dorim sa le multumim tuturor celor prezenti pentru deschiderea si curajul de a lucra cu propria comunicare. Va asteptam cu drag la urmatorul eveniment  ce va avea loc pe 28 mai de la ora 11.00 : Psihologia Mastilor – Cine sunt si pe cine ascund ! pe Stirbei Vodă, 61!  la PsihoZEN!

faces-261x300

 

Inscrieri pe > http://goo.gl/forms/365UHtZAwtjiD7vz1 <

Pana atunci  mai multe poze si o descriere obiectiva a evenimentului si pe hyperflash.ro

Sâmbătă, 28 MAI, între orele 11-13.00, vă invităm să vă confruntați propria mască, să-i înțelegeți sensul, dar și modul în care ceilal își folossesc măștile pentru a se proteja.

 

Intrare pe bază de PRIETEN. Dacă mai aduci pe cineva cu tine, vom presupune că funcționați ca un întreg, comunicați destul de bine și puteți lăsa o singură donație.

40 de ron investiție sugerată pentru materiale, gustărici, INFORMAȚII și traineri.

Detalii pe echilibru_psi@yahoo.ro sau la 0744794378