Invata sa fii fericit de la natura! in 5 pasi simpli

M-am intrebat mereu de ce natura are puterea de a vindeca oamenii. Sunt studii facute , bine documentate***, care demonstreaza clar ca bolnavii isi revin mult mai repede daca sunt expusi la peisaje naturale reale sau artificiale. Da. Chiar si florile kitchoase din plastic sau posterele cu clasicul peisaj tropical par sa iti imbunatateasca functiile corpului. Rau nu fac. Cel putin nu prea s-a demonstrat inca.

De altfel, primul moment in care mi-am intors fata spre natura, a fost acela in care am observat cu adevarat murmurul copacilor si le-am auzit respiratia. Asa s-a nascut,in 2007, pasiunea mea pentru fractali.

prim

Intelegeam, in adolescenta-mi plina de furie, ca pot sa fiu calma ca un copac, ca vantul va bate si daca am frunze si daca n-am. Mi-era clar ca la un  momendat voi fi verde, vie si ma voi bucura de vant si ca mai apoi din nou mai putin verde.

Vedeam emotiile altfel printr-o simpla analogie. Intelegeam fericirea ca pe ceva ce tine de prezent, de clipa, de modul in care imi adun invataturile trecutului si cum le las sa se dospeasca in existenta prezentului pentru viitor.

Daca sunt viu, stiu ca am fost si trist, stiu ca am fost si fericit. Daca sunt viu si cunosc,  stiu ca in prezent fericirea depinde de mine, de cum imi dau voie sa traiesc tristetea si cum ma raportez la VANTUL ce ma face sa vibrez. La  viata. La murmurul si fosnetul interior.

Cunoasterea si chiar viata in sine provoaca mult tumult interior si uneori tulbura fericirea. Dar rodul intelegerii naturii , fractaliilor si oamenilor are efect de pansament universal pentru trauma colectiva. Asa ca merita sa-mi cunosc profunizmea umbreii si luminii din mine pentru a putea oferi ceva pretios > fericire colectiva si presonala  <

Ca si cercetator pasionat de fractali, am reusit sa-mi alin unele suferinte provocate de experimentele mai putin reusite , tot cu rezultatele muncii mele . Asa ca va propun 5 modalitatii prin care puteti folosi fractaii pentru a va imbunatatii un pic viata.

  1. Meditatie cu fractali.

Va propun sa va gasiti zece minute pe zi in care sa  identificati cat mai multi fractali din jur. Sa le observati forma, culoarea, textura, marimea, densitatea. Sa vedeti care va atarage mai mult si care va provoaca repulsie? Sa vedeti cu ce asociati acel element. Sa va intrebati si sa asteptati in liniste raspunsul la intrebarea: oare ce mesaj incearca aceste sentimente sa-mi transmita? Ce as putea face chiar acum sa-mi imbunatatesc starea? Si apoi sa va lasati mintea libera, fascinata de acel fractal care va place. La sfarsit multumiti pentru acest moment intim avut cu propria lume interioara.

med

  1. Decorati-va spatiul de lucru cu fractali

Am observat ca prezenta unei planse colorate cu forme fractale pe birou poate fi un bun stimulent pentru momentele in care simtiti cum va cuprinde oboseala si disperarea. Puteti sa folosoti plansele cu fractali ca pe o lumea secreta , de a carei profunzime sa va lasati fascinati atunci cand sunteti lipsiti de inspiratie

birou

  1. Texturi si senzatii fractale

De multe ori , senzatiile tactile sunt in special stimulate in momente intense , fie pe culmile furiei , fie ale extazului. Indiferent ce varianta iti vine mai des, iti propun sa te folosesti de acest simt minunat si atunci cand esti doar constient. Ofera-ti zece minute pe zi sa observi ce senzatii iti provoaca atingerea unor suprafete fractale. Lasa-te purtat in lumea senzatiilor si vezi daca imaginile care-ti trec prin cap in timp ce faci acest lucru au un mesaj pentru tine.

simt

  1. O baie fractala

De fiecare data cand fac baie cu spuma, imi trece prin cap ca orice om ar trebui sa experimenteze acest ritual care te aduce mult mai aproape de primele tale momente de viata. O cada plina cu apa seamana in viziunea mea cu un uter continator plin cu lichid amiotic. Poate nu intamplator multe sinucideri au loc in baie.  Mai are rost sa explic cat de fascinant este si ce stare profunda de introspectie poate provoca privitul , descompunsul si simtitul texturii bulelor de sapun adunate ciorchine, pe o muzica de meditatie potrivita?

e349b0e5835df705edcd0607e79430cb

  1. Ofera-ti timp sa descoperi nodurile fractale din familia ta.

Cand spun noduri fractale ma refer la acele identificari si contraidentificari cu rudele tale, la repetitiile evenimentelor de la o generatie la alta si la sindromul aniversar(producerea acelorasi evenimente la o data fixa) Poate aceasta activitate nu te va face imeditat fericit, dar va avea acelasi efect miraculos ca si cunoasterea, va produce undele necesare pentru vindecarea traumei familiale si colective.Si te va relaxa, asta fac fractalii de fiecare data cand sunt priviti.

FAMILIA la fel ca ramurile unui copac, creste in directii diferite, dar are mereu aceeasi ra1.png

Daca vrei sa afli mai multe despre fractali, te invit la PLIMBAREA FRACTALA din Parcul Cismigiu, Bucuresti.

Text by Psih. Drd. Raluca Margot SIMION

*http://willsull.net/resources/KaplanS1995.pdf

*http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0146167209341649

*https://books.google.com.au/books/about/BIOPHILIA.html?id=CrDqGKwMFAkC

Un rezmuat al cercetarii mele de pana acum :

http://jep.ro/images/pdf/cuprins_reviste/74_art_2.pdf

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s