Exprimarea recunostintei te poate face mai fericit !

Suntem atat de prinsi uneori in propriul iures de ganduri, incat uitam adevaratele motive pentru care suntem pe pamant . Pur si simplu , uneori , poate chiar pentru perioade lungi de timp, ne focusam pe orice altceva decat pe acele lucruri care ne fac fericiti, implinti, bucurosi.

recunostinta-articol

Unul dintre cele mai simpe moduri prin care putem sa ne restabilim linistea interioara si sa ne imbunatatim modul de gandire este prin manifestarea recunostintei si a gratitudinii.

Astfel, daca ne rezervam 15 minute pe zi pentru a aduce un ,,omagiu” acelor aspecte, persoane, intamplari din viata care ne fac bucurosi si linistiti, putem sa obtinem o serie de avantaje psihice si sa ne imbunatatim propria sanatate si gandire.

O serie de studii stiintifice au aratat ca exprimarea directa a recunostintei poate adduce urmatoarele efecte positive :

Chiar si noi, cei de la Contemporan5, am facut un experiment. Vezi rezultatele aici : https://www.youtube.com/watch?v=kPXwNBZopMM&t=2s

  1. TOLERANȚA CRESCUTĂ LA STRES – un studiu din 2003 a aratat ca cei afectati de atacurile din 11 septembrie din America au reuști să facă față depresiei, anxietății si furiei in special prin focusarea atentiei pe sentimente pozitive precum dragostea, iubirea, compasiunea si gratitudinea pentru cei ce au spravietuit.

Vezi studiu aici http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2755263/

  1. O STIMĂ DE SINE STABILĂ – Se pare ca recunostința pentru aspectele positive din viața noastră reduce tendinta de a ne compara cu ceilalti, tendinta ce pare sa fie problema majoritătii problemelor legate de stima de sine. Un studio realizarr in 2014 pe atleti a aratat ca aceeaia care exersau manifestarea gratitudinii , aveau un nivel de stima de sine stabil in timp , indiferent de rezultatele sportive.

Vezi studiu aici :

https://www.researchgate.net/publication/271567980_Gratitude_Enhances_Change_in_Athletes’_Self-Esteem_The_Moderating_Role_of_Trust_in_Coach

  1. EMPATIE IMBUNATATITA – un studio longitudinal , finalizat in 2012 a confirmat ca oamenii recunoscatori sunt mult mai empatici si au o tendinta scazuta catre manifestarea agresivitatii in relatie cu sine si ceilalti.

Vezi studiu aici:

http://spp.sagepub.com/content/early/2011/09/02/1948550611416675.abstract

  1. SANATATE PSIHICA – Se pare ca persoanele recunoscatoare au tendinta sa fie mult mai sanatoase din punct de vedere psihic si chiar sa faca mai multe exercitii fizice si controale medicale.

Vezi studiu aici :http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23139438

  1. VIAȚĂ SOCIALĂ BOGATĂ – Manifestarea aprecierii față de semeni si de cei cu care intram in contact, crește șansa se a ne face placuti si astfel de a putea lega noi prietenii. De asemenea, exprimarea gratitudinii față de aceștia contribuie la dezvoltarea și menținerea relațiilor sociale.

Vezi studiu aici :http://link.springer.com/article/10.1007/s10902-014-9519-2

  1. SOMN MAI BUN – Un studiu realizat in 2011 a descoperit ca oamenii care petrec 15 minute sa-si noteze sentimentele de recunostinti inainte de culcare , tind sa doarma mai mult si mai bine.

Vezi studiu aici :http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19073292

      7.MAI MULTA FERICIRE – In 2003 un studiu a aratat ca oamenii care reusesc sa fie recunoscatori chiar si pentru aspectele marunte din viata lor sunt cu 25% mai fericiti.

Vezi studiu aici :

http://www.psy.miami.edu/faculty/mmccullough/gratitude/Emmons_McCullough_2003_JPSP.pdf

Tu cui ii esti recunoscator? I-ai spus? Surprinde-l intr-un mod placut, cand se asteapta mai putin. Uneori un simplu telefon si multa sinceritate e de ajuns pentru o zi fericita cu adevarat.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s