PENTRU NOI – copiii femeilor! – un articol pentru susținerea sănătății feminine

Echipa Calatorie catre Sine se alătură Săptămânii de Conștientizare a Importanței Sănătații Feminine (9 – 14 mai) cu un articol realizat de psih. drd. Raluca Simion, prin care ii invitam pe romani sa reflecteze asupra sănătății femeilor din neamul nostru.

59e0361d009adfff3235c5ce15b13afa

,,Dragii mei,toti am fost nascuti de o femeie, iar acum simt mai mult ca oricand ca este momentul sa ne intoarcem privirea către noi, către puterea noastra de a iubi, de a oferi , de a susține, de a aprecia frumosul și de a ingriji !

Fie că suntem adulți: femei sau bărbați,copii : fetițe sau băieței, cu toții  avem această putere. La adulți e mai evidentă, mai specializată, oarecum chiar pe sexe, pe când la copii e încă fragilă și în dezvoltare.

Alături de această putere a noastră, mai suntem înzestrați cu încă un set de abilități speciale : de a acționa, de a decide, de a ne controla emoțiile, de a apăra și chiar de a distruge în caz de nevoie! Și aceste abilități, deasemenea,sunt mult mai specializate la adulți, oarecum chiar pe sexe, fiind considerate specifice oarecum bărbațiilor

a665e02508153c855511efca52d82671

Da! O dată ajunși adulți, societatea își impune punctul de vedere asupra atributelor pe care femeia și bărbatul ar trebui să le conțină. Astfel, ești suficient de femeie daca… esti frumoasă, ingrijită, sensibila etc. Sau esti suficient de barbat daca…ești curajos, rational, puternic etc si listele pot continua.

Bineînțeles, lucrurile s-au mai schimbat. Oamenii au căpătat mai multă libertate în exprimarea a
cestor atribute, unii chiar schimbându-și sexul pentru a o face cât mai autentic.

Așa că dragă omule, indiferent de ești femeie sau bărbat, tu conții în tine și atribute feminine și masculine. Poți să oferi dragoste și grijă datorită modelelor feminine din jurul tau. Poți să acționezi, să fii rece și rațional datorită barbaților din jurul tau.

Așa că dragul meu om,indiferent de ceea ce ești, adu-ți aminte, ca doar femeia poate produce un alt om!

Contrariile-legate-ombilical

Ea îi oferă mediul în care să crească și să se dezvolte. Ea îi crează spațiul și contextul în care pruncul poate deveni un adult, femeie sau bărbat. Ea , femeia, este cea care modelează felul în care copilul își gestionează dragostea, emoțiile, grija, dar și acțiunile, deciziile și furia.

Fără femei, nu putem fi compleți. Fără barbați la fel! Dacă marginalizăm una dintre  aceste categorii, ne marginalizăm o parte din noi. E ca și cum ne-am amputa singuri !

Așa ca mai bine să onorăm existența celor doi! Să ne bucurăm că suntem bărbați și femei! Să nu luptăm pentru egalitate, ci pentru libertatea de a fi! Să luptăm pentru apreciere, înțelegere, armonie, respect între femei și bărbați!

Fără modele feminine, fără mame, surori, mătuși sau bunici am fi cu toții niște bărbați. Și invers? Ei bine invers…am fi cu toții niste femei.

Așa că dragă femeie, avem nevoie de tine!. Avem nevoie de tine să-ți cunoști valoarea! Să fii prețioasă și iubitoare! Avem nevoie să împarți zâmbete și dragoste copiilor lumii adultilor și bătrânilor noștri! Avem nevoie să oferi grijă soldaților societății nostre!  Avem nevoie de tine să înveți copiii lumii cum să fie fetițe și băieți. Avem nevoie de tine să ne educi cum să ne gestionăm emoțiile. Să ne arăți cum să ne (re)IUBIM atunci când cădem. Să ne ajuți să ne (re)ÎNCĂRCĂM sufletul când e golit. Avem nevoie de tine, femeie, să dobândim arta iertării noastre , dar și a celorlalți! Avem nevoie de tine, femeie, ca noi să învățăm să ne jucăm corect rolurile de bărbați și femeii, de tați și mame, de șefi și șefe!

Femeia e o premisă a societății. Este un dat , creat de Dumnezeu (sau de hazard?) cu un rol primordial pe pământ : acela de a da și de a suține viața! Si pentru ca ea să crească trebuie să fie în armonie cu un alt dat la fel de important : barbatul!

De aceea, azi transmitem un îndemn tuturor, indiferent de sex :  Femeia trebuie ocrotită, ingrijită, prețuită.

Reaminteste-i chiar azi unei femei dragi din viața ta cât de prețioasă este. Adu-i aminte ce lecții ți-a dat și de ce o apreciezi.  Și spune-i,  încă o dată, cât de mult înseamnă pentru tine, dar și pentru noi, restul societății!  Îndrum-o să se iubească , să se respecte, să se ingrijască și să aibă grijă de sănătatea sa fizică, psihică și emoțională.

Îngrijiti-vă și iubiți-vă mult femeilor, avem nevoie de voi ca să putem fi femei și bărbați, fii și fiice, șefi și șefe, mame și tați!

nwhw_logo

One thought on “PENTRU NOI – copiii femeilor! – un articol pentru susținerea sănătății feminine

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s