Conferinta PSIHOARHITECTURA

Prezentă și la ediția din 2014, Echipa ,,Călătorie către sine” a spus da invitației de a participa la Conferința Psihoarhitectura – influența spațiului construit asupra psihicului, lansată de Universitatea de Arhitectură și Urbanism ,,Ion Mincu” din București. Dorim astfel să le mulțumim organizatorilor și comitetului științific : Conf.dr.arh. Carmen Dumitrescu, Lect.dr.arh. Codruța Iana, Conf.dr.psih. Răzvan Gâtej- Universitatea Hyperion și Psih. Anca Mizumschi

Timp de două zile, 27 și 28 noimebrie 2015, în Sala Frescelor din UAUIM, rând pe rând, specialiști din diverse domenii și-au expus ideile și rezultatele propriilor studii privind relația dintre psihic și arhitectură.

Biologii , medicii , psihologii și arhitecții prezenți au reușit să abordeze dintr-o perspectivă pluridisciplinară și interdisciplinară vastul domeniu al arhitecturii urbane, cu accent pe proiectarea  spațiilor de locuit, de lucru, de relaxare și de vindecare(spitale,clinici, sanatorii) într-o manieră benefică pentru psihic și fizic.

Această întâlnire științifică ne-a adus un set de informații noi legate de modul în care designul arhitectural  poate fi manipulat  astfel încât să producă efectele benefice, cu rol vindecător.

Luminile , texturile, sunetele și formele sunt aspecte importante ce contribuie într-un mod decisiv la catalogarea unui spațiu ca fiind pozitive sau nu pentru locuitorii săi, fie că este vorba de oameni în general, de copii, de bolnavii cu demență alzhaimer, TBC, alexitimie și alte afecțiunii. De altfel, capacitatea de vindecare a arhitecturii constă exact în adaptarea acestor factorii în funcție de modul de funcționare al ființei umane.

Contribuția echipei ,,Călătorie către sine” a constat în prezentarea modului în care imaginile cu elemente din natură și cu fractali  pot reduce stresul atunci când se află în spațiile de lucru precum birouri, cabinete, săli de clasă etc.

În loc de concluzii, mai jos se regăsesc câteva repere despre caracteristicile unui spațiu de locuit  vindecător  și link-ul către grupul conferinței  https://www.facebook.com/groups/arhitecturanimata/?fref=ts

  • Iluminatul să se facă cât mai mult prin lumină naturală
  • Jocurile de culori calde pe timp de noapte pot avea un efect benefic
  • Ferestre largi care să ofere accesul către peisaje din natură
  • Prezența plantelor
  • Prezența accesului direct către aer proaspăt și natură
  • Lipsa ecoului
  • Temperatura optimă
  • Prezența obiectelor și texturilor cu dimensiune fractală între D1.2 și D1.9

Mai jos se poate regăsi o planșă cu reprezentarea matematică a obiectelor și texturilor fractale benefice pentru organism. Orice obiecte relae naturale sau artificiale asemănătoare cu cele de mai jos pot avea un efect benefic asupra stresului.

Se pare că și spațiul are propriul rol în călătoria fiecăruia către împlinirea Sine-lui și către bunăstare.

New Picture

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s