Influențele pozitive aduse de jocurile video in dezvoltarea personală

un-gamerStoica Marco student in anul I la Facultatea de Psihologie, ne-a trimis un articol cu un subiect interesant. El încearcă să pună jocurile video într-o lumină bună și să sublinieze efectele benefice ale acestora asupra tinerilor și utilizatorilor de toate vârstele.

Echipa ,,Călatorie către sine” susține orice fel de inițiativă către ceva nou. Pentru a ne arăta sprijinul am fost de acord sa îi postăm articolul pe blogul nostru. Vă lăsăm pe voi să va exprimați, printr-un comentariu, părerea sinceră despre acest subiect controversat.

“În ziua de astăzi, mulți tineri fac abuz de jocurile video precum cele de aventură, acțiune, strategie, sport, rezolvări de puzzle-uri și multe alte activitați interactive.

Acțiunea se desfasoară atât în lumea reală, cât mai ales in cea imaginară, cea a zânelor, elfilor, demonilor, îngerilor, zeilor, creaturilor mistice și a tuturor lucrurilor rar întalnite pe pământ.

Cel mai popular gen, în prezent, este MMORPG (Massively Multiplayer Online Role Playing Game), unde utilizatorul creează un avatar reprezentativ în lumea virtuală. Acesta trebuie să elimine toate creaturile generate de joc și să rezolve anumite misiuni, astfel incât să câstige cât mai mult față de ceilalți. Doar asa cineva poate ajunge cel mai bun în acest univers virtual. Reușita jocului constă în colaborararea dintre jucători (players).

Un al doilea gen este SHOOTER. Aici utilizatorii sunt puși în situația de a-și măsura abilitațile de a trage cu arma și de a nimeri ținte statice sau în mișcare. Scopul este acela de a rămane ultimul în picioare și de a rezolva anumite puzzle-uri.

Un alt gen este MOBA unde utilizatorul concurează împotriva unei echipe cu un număr egal de jucatori. Scopul este  de a colabora cât mai bine pentru a distruge baza adversarilor.

De-a lungul timpului, cercetătorii s-au axat pe aspectele mai puțin poztive ale influenței  jocurilor video în viața tinerilor. S-a presupus și, chiar, s-a demonstrat  că responsabile de violenta tinerilor din ziua de azi și de izolarea acestora ar putea fi chiar genurile enumerate mai sus.

E oare în regulă să credem că astfel de activități au doar efecte negative în viața unui individ?

O cercetare amplă privind influențele pozitive asupra individului, în special asupra memoriei de lucru si a atenției, ar putea scăpa jocurilor video de eticheta vinovatului absolut.

Cunoașterea amanunțită a efectelor benefice ar putea genera noi tipuri de jocuri, speciale pentru tineri și adulți, care să îi ajute să își dezvolte anumite însușiri precum memoria de lucru, atenția, creativitatea, spiritul de echipă și ,în anumite situații, inclusiv vederea.

Validarea acestor ipoteze ar aduce jucatorului ocazia să exerseze și să dezvolte într-un mod plăcut, familiar,  anumite abilități și mecanisme psihice utile în viața de zi cu zi.

Avantajele jocurilor de genul MOBA constau în creșterea nivelului de atenție, memorie de scurtă durată, spirit de lider și coordonare. Deciziile se iau în funcție de acțiunile coechipierilor, și invers, dar și de cele luate de adversari. Scopul este acela de alege cele mai potrivite strategii  pentru a fi în avantaj față de adversar, astfel încât să câștige jocul.

Genul SHOOTER are avantaje similare, diferența fiind faptul că nivelul atenției este mai crescut, utilizatorul fiind mereu atent, deoarece jocul se desfasoară  intr-un ritm mai alert, actiunea fiind mai intensă. Acuitatea vizuală este stimulată deoarece pentu a câstiga, jucătorul trebuie să nimerească cât mai multe ținte statice și mișcătoare.

Jocurile MMORPG aduc în plus un nivel social mai ridicat. Acțiunea se desfășoară mult mai lent și nu se termină niciodată. Nu există un final efectiv. În încercarea de a-și menține sau de a-și câștiga supremația, jucătorii trebuie să stea activi în continuare, să creeze relații și să formeze alianțe cu ceilalți. Astfel se creează o societate virtuală destul de mare. Utilizatorii vorbesc între ei formând diverse conexiuni interumane care uneori se concretizează în relații de amiciție  și în lumea reală.

Un studiu din 2009 a dat peste cap mitul conform căruia statul în faţa televizorului ne poate slăbi vederea. Specialiştii de la Universitatea din Rochester au descoperit că persoanele care suferă de cataractă îşi pot îmbunătăţii vederea prin jocurile de acţiune ce implică tragerile la ţintă în viteză sau similare.

Astfel jucătorii îşi ascut simţul vizual  prin identificarea detaliilor de mică dimensiune şi prin recunoaşterea nuanţelor de gri. Pe termen lung anumite jocuri video pot genera o privire mai ageră, atenţie sporită asupra detaliilor şi o mai bună percepţie.

Într-un studiu lansat la inceputul anului 2011 mai mulți pasionați de jocuri au fost puși  să joace în sesiuni de 10 ore Medal of Honour: Pacific Assault. În urma acestui experiment specialiștii au constatat că subiecții au arătat o creştere a nivelului de atenție și concentrare. De asemenea, în timpul jocului sunt eliberate mari cantităţi de dopamină şi adrenalină, hormoni care pun în alertă creierul,astfel încât individul este mai atent și mai concentrat. Tot aceste substanțe îmbunătățesc coordonarea mână-ochi.

Un alt studiu efectuat de cercetătorii de la Brigham Young University’s School of Family Life a arătat că adolescentele între 11 si 16 ani care se jucau impreună cu părinții lor erau în relații mai bune cu familia și mult mai sanatoase  psihic decat cele care se jucau singure sau împreună cu prietenii.

Desigur, un aspect important al acestei teorii este că jocurile trebuie să fie adecvate vărstei și expunerea la joc trebuie să fie într-un interval orar strict astfel încat să se evite riscul dependenței. “

După ce ați citit articolul, nu uitați că autorul dorește un feedback în secțiunea de comentarii.

Echipa ,,Călătorie către sine” este de părere că ,într-adevăr, este nevoie de o cercetare amănunțită asupra subiectului pentru a putea demonstra cu adevărat în ce condiții apar efectele și influențele pozitive ale jocurilor video de toate genurile.

Bibliografie

  1. Prof. Bavelior, Li R., Prof. Makous W., Plorit U. (2009) Action video game improve vision University of Rochester (http://www.rochester.edu/news/show.php?id=3342)
  2. Stud. Green S., (2003) Action-Based video games enhance visual attention University of Rochester (http://www.rochester.edu/news/show.php?id=1336)
  3. Ph.D. Conye S.M., Ph.D. Padilla-Walker L.M., Ph.D. Stockdale L., Ph.D. Day R.D. (2010) Game On… Girls: Associations Between Co-playing Video Games and Adolescent Behavioral and Family Outcomes School of Family Life, Brigham Young University, Provo, Utah (http://www.jahonline.org/article/S1054-139X(10)00770-6/abstract)

2 thoughts on “Influențele pozitive aduse de jocurile video in dezvoltarea personală

  1. Foarte interesant articolul. Cred ca jocurile au o mare importanta in dezvoltarea tinerilor, dar pentru a avea un impact pozitiv conteaza mult ca in joc sa nu fie prea multa violenta si sa fie implicate si alte persoane pentru ca astfel tinerii sa si socializeze

    Liked by 1 person

  2. Intrebarea mea este oare in ce masura jocurile dezvolta atentia, memoria etc. comparativ cu alte jocuri sau activitati din mediul non-virtual, in care exista si socializare fata in fata, autentica, iar riscul de dependenta este scazut sau inexistent… Nu cred ca au fost negate aceste aspecte pozitive ale jocurilor, ci pur si simplu, desi ele exista, nu au reusit sa incline balanta spre pozitiv (pe celalalt taler fiind, bineinteles, dependenta, timpul petrecut in fata ecranului, lipsa de socializare si relationare autentica, efectele asupra corpului, transferarea de comportamente si reactii din joc in realitate).

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s