Spovedania și psihoterapia – o sursă de diminuare a sentimentului de rușine

Echipa ,,Călătorie către sine”  a fost foarte activă în săptămâna care a trecut. L-Religions-Image3

Pe lângă participarea la  Conferința de Psihoterapie Experientiala si Dezvoltare Personala Unificatoare, zilele trecute psihologul drd. Raluca Simion a oferit un interviu pentru Radio România Actualități.

Tema abordată a fost legătura sau corelația dintre spovedanie și psihoterapie.

Discuția a evoluat treptat-treptat  către efectele negative ale trăirilor de vinovăție și rușine atât asupra  persoanei care simte aceste emoții, cât și asupra familiei, prietenilor și chiar asupra străinilor cu care ar putea intra în contact oricând și oriunde.

În acest interviu scurt, desfășurat în cabinetul ,,Călătorie către sine”, s-a încercat să se accentueze ideea conform căreia orice trăire interioară negativă, neexprimată poate duce la un dezechilibru real în viața de zi cu zi și să aibă efecte chiar și asupra celor din jur.

De aceea, este foarte important  să lucrăm cu sentimentele de vinovăție și de rușine, să le conștientizăm și să le exprimăm.

Momentul mărturisirii este practic primul pas către înțelegerea mecanismului prin care un astfel de sentiment a luat naștere, ce anume l-a generat și mai ales ce îl face să se mențină. O dată înțelese și acceptate toate aspectele rușinii sau vinovăției, ,,călătoria” către vindecare este aproape finalizată.

Concluzia interviului a fost  că spovedania și psihoterapia au efecte benefice asupra psihicului și că ambele pot fi adevărate surse de vindecare, mai ales când sunt făcute împreună.

Practic spovedania ajută prin descărcarea emoțională și conectare cu divinitarea, iar  psihoterapia/consilierea oferă informațiile necesare pentru a înțelege cum s-a ajuns la asemenea trăiri, cum pot fi controlate și ce este de făcut atunci când apar din nou.

Vă invităm să vă exprimați cu încredere opinia despre acest subiect și să încercați să răspundeți la următoare întrebare:

Spovedania și psihoterapia merg mână în mână?

Interviul de la Radio România Actualități poate fi ascultat în cadrul emisiunii Lumina Credinței din 29.03.2014 la următorul link http://www.romania-actualitati.ro/lumina_credintei_29_martie_2015-74672 (minutul 22)

5 thoughts on “Spovedania și psihoterapia – o sursă de diminuare a sentimentului de rușine

 1. Parerea mea este ca diferenta dintre spovedanie si psihoterapie este ca la spovedanie doar atingi o parte a suferintei o constientizezi, si ramaii cu ea. Poti sa te pierzi incercand sa o vindeci singur, dar cum spuneati si voi, cel mai bunpsiholog nu esti tu. Un psihoterapeut ii da sens suferintei/traumei si sa o transformi in ceva frumos. Totul se transforma nimic nu se pierde. Va multumesc pentru aceasta tema de gandire. Bafta in continuare.

  Liked by 1 person

 2. pot sa functioneze impreuna si separat. pentru impreuna sunt de acord cu comentariul de mai sus. separat, depinde de nevoile beneficiarului. cei care simt nevoia iertarii din partea unei autoritati supreme si binevoitoare pot sa se bucure si de spovedania facuta unui duhovnic bun, care sa nu accentueze sentimentul de vinovatie.

  Liked by 1 person

  1. Nevoile beneficiarului sunt mereu cele mai importante. De altfel, aceste nevoi si convingeri contribuie intr-o masura foarte mare la procesul de vindecare si auto-iertare. .
   Cu cat o persoana are mai multa incredere in forma aleasa pentru exprimarea sentimentelor, cu atat mai mult cresc sansele ca terapia si spovedania sa functioneze separat sau impreuna.

   Like

 3. Cred ca spovedania te ajuta sa te eliberezi de sentimentele de vinovatie, rusine,fara sa te simti sau sa fii judecat de preot sau persoana careia i te confesezi.Marturisirea (atunci cand este sincera,fata de tine si fata de preot) mai ajuta la constientizarea tuturor lucrurilor pe care le-ai gandit sau facut.Multi considera ca prin spovedanie, preotul afla toate pacatele tale si te va ierta si vindeca prin interventie divina.Functioneaza pe moment ,pentru ca iti ofera o pace interioara ,dar cred ca e mai important este sa tratezi cauza si nu efectul.In spatele sentimentului de rusine se afla multe cauze si este foarte important sa le descoperi si sa le tratezi pentru ca sentimentul sa nu mai apara in nici o situatie.

  Liked by 1 person

  1. Foarte bine punctat. Este absolut necesar sa tratam si cauza, nu doar efectul. Intr-adevar , spovedania e o sursa de vindecare, mai ales atunci cand nevoia pregnanta a celui ce cauta iertare este aceea de a se simti acceptat si de divinitate

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s