despre Sine, Eu și SupraEu – un GHID de călătorie

Există momente în viața fiecăruia când  realitatea din jur este destul de greu de înțeles. Unele comportamente ale apropiaților (și mai ales cele ale străinilor) ne tulbură atât de tare și nu reusim să le găsim o explicație plauzibilă.sinele in imagini

Începem ușor,ușor să facem loc  ideii cum că fie aveau un psihic slab, fie o personalitate bolnavă. Aceste etichete ne ajută cât de cât să-i înțelegem pe infractori, pe trădători, pe obsedați, pe zgârciți sau pe cei agresivi.

Alteori tot comportamentul uman e cel care ne încântă, ne incită. Cu toții cunoaștem cel putin o personă pe  care o  apreciem(sau chiar o invidiem) din toate punctele de vedere. Spunem despre astfel de oameni că au un pishic puternic.

Dar ce nu merge bine de fapt? Ce parte  a personalității noastre este responsabilă , de fapt, pentru tăria sau slăbiciunea ,,comportamentelor” noastre?

Personalitatea este un concept ce a fost definit și redefinit de-a lungul timpului, încercând  mereu să cuprindă complexitatea omului și a modului prin care acesta răspunde la realitate.

Cea mai simplă explicație o gasim mai probabil în DEX(2009) decât în cărțiile de psihologie :

PERSONALITÁTE, personalități, s. f. 1. Ceea ce este propriu, caracteristic fiecărei persoane și o distinge ca individualitate conștientă și liberă; ansamblu de însușiri stabile ce caracterizează mental și comportamental o persoană; felul propriu de a fi al cuiva.

Psihologii au încercat să explice  cum funcționează psihicul, cum se formează personalitatea și care sunt componentele acestia. Munca  continuă și în prezent

Practic  înțelegerea în totalitate a modului în care un om își  formează comportamentele, trăsăturile de caracter, aptitudinilie  echivlaează cu descoperirea ,,drumului” prin care  se pot vindeca diferitele impasuri existențiale.

Unul dintre cele mai cunoscute modele ale personalitații este cel al celor trei instanțe : SINE, EU și SUPRA-EU.

Structura personalității
Structura personalității

SINELE – Sinele este nivelul bazal al psihicului fiind înnăscut și inconștient.

Este sediul instinctelor  și impulsurilor iraționale care furnizează energia necesară pentru a mobiliza comportamentul în direcția satisfacerii acestora.  În Sine, practic se află cele două instincte primordiale : cel al vieții (plăcerea, iubirea,sexualitatea) și cel al morții ( agresivitatea, negrarea, anxietatea)

Interesant este faptul că aceste două impulsuri nu cunosc niciun fel de norme morale sau juridice, fiind orientate în special pe obținerea plăcerii indiferent de mijloace. De aici un puternic conflict cu cerințele realității( și ale Supra-Eului) care impun anumite norme și valori morale , etice și deontologice. Tot în Sine se află și anumite experiențe psihotraumatizante.

Conținuturile Sinelui sunt mereu inconștiente. Ele se manifestă în realitate prin simboluri, metafore, artă. Uneori putem identifica manifestarea Sine-lui când ne este greu să ne explicăm ce anume ne-a făcut să ne purtăm într-un anumit fel sau atunci când nu putem identifica sursa reacților noastre.

EUL – Eul se află între Sine și Supra-Eu , fiind mediatorul intereselor personale și se manifestă în special în conștient.

Eul controlează practic acele impulsuri, dorințe (ale Sinelui) care pot pătrunde în conștient. Tot Eul alege momentul și modul în care vor fi satisfăcute astfel încât să fie acceptate de societate și de Supra-Eu.

Eul conține toate funcțiie psihice ( gândirea, toleranța, controlul, planificarea, memoria). El reprezintă rațiunea fiind ansamblul tuturor caracteristicilor, atributelor, calităților și defectelor, capacităților și limitelor, valorilor și relațiilor pe care orice persoană le recunoașse ca descriptive pentru propria sa identitate.

Desigur, ajungem să adoptăm uneori părerile celorlalți ca fiind ale noastre și astfel se formează Non-Eul (dar despre el vom discuta într-un alt articol).  Pentru a ne apăra de impulsurile și opiniile inacceptabile, Eul apelează uneori la diferite mecansime de apărare prin care diminuează tensiunea psihică.

SUPRA –EUL Supra-Eul reprezintă normele sociale și morale imprimate în psihicul fiecăruia încă din prima copilărie. Supra-Eul este atât conștient, cât și inconștient.Joacă rolul de cenzor sau judecător în raport cu cererile Eului și Sinelui. Este zona morală de auto-control și de formare a aspirațiilor și idealurilor personale.

Supra-Eul capătă formă prin socializarea cu familia de bază și apoi cu semenii în cadrul instituțiilor precum școala, grupruile de lucru etc.

Copilul se poate identifica în primii ani de viață cu părintele de același sex, apoi cu profesorii și învătători. La adolescență normele Supra-Eului se completează în relație cu modelel oferite de persoanele de aceeași vârstă percepute ca fiind celebre de individ.

Acesta este modul prin care orice persoană achiziționează normele și valorile morale care dirijează Eul  în încercarea sa de a face față Sinelui  (pulsiunilor)

Pentru a comunica cu Eul, Supra-Eul se folosește de sentimente precum mândria, rușine, culpabilitate, frică etc.

De reținut că Supra-Eul conține valorile inspirate de mentori (conștiința umană) dar și din imaginea interioară către care fiecare din noi aspiră. Această imagine este alcătuită din propriile informații despre ce e indicat sau nu ca o persoană să facă (Eul ideal)

Orice persoană care acceptă acest model al structurii personalității, reușește , defapt, să cunoască pașii pe care îi are de urmat în Călătăoria către sine (explicarea și înțelegerea propriilor reacții, aspirații și comportamente).

E ușor de înțeles că în această Călătorie avem nevoie de un ghid exterior care să ne orienteze într-un mod autentic către sursa comportamentelor noastre adaptative și dezataptative.

Munteanu, A. (2009). Un început care se numeste Freud, Timişoara: Editura Eurobit

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s