Cel mai bun psiholog NU esti tu … cel mai bun psiholog este UN psiholog!

images“Călătorie către sine” este un nou concept de blog, realizat de psihologi, care își propune să prezinte diferite modalități prin care putem să ne descoperim și să ne înțelegem propria lume interioară și exterioară.

Scopul este acela de a face cunoscute cât mai multe metode și tehnici de autocunoaștere, autoexplorare, relaxare și cam tot ce e bun pentru inimă și suflet, dar și limitele acestora.

De-a lungul timpului am fost invadați de metode care mai de care mai interesante, mai provocatoare și mai incitante de ,,autovindecare”.

În popor există chiar o vorbă destul de des folosită, care afirmă cu destulă siguranță că ,,cel mai bun psiholog pentru tine ești chiar tu”. De cele mai multe ori, replica este însoțită de fraze precum :

  • analizează-te cu atenție și o să știi ce ai de făcut,
  • gândește-te bine și o să găsești soluția

sau cea mai interesantă dintre ele:

  • stabilește-ți prioritățile și lucrurile o să meargă ca pe roate.

Și pe bună dreptate că am încercat să facem întocmai. Am început astfel o incursiune serioasă în propriile gânduri și trăiri afective. Le luăm minuțios sau la repezeală pe fiecare în parte. Le sortăm cu grijă în idei folositoare și nefolositoare.

Uneori găsim ușor soluțiile, alteori mai greu. Desigur, există și situațiile în care apelăm cu încredere la rudele și prietenii noștri binevoitori.

Ne punem repede pe picioare și încă o dată triumfă vorba cum că „cel mai bun psiholog ești tu însuți”.

Dar ce facem atunci când sortăm și resortăm gânduri, emoții la infinit fară să avem o direcție clară? Atunci când rudele și prietenii se plictisesc de problemele noastre sau din contră, noi de ale lor?

În aceste momente observăm că nimic nu pare să meargă. Gândurile ne acaparează și ne provoacă stări afective din ce în ce mai pregnante și de ce nu, mai insuportabile.

Unde e psihologul bun din noi acum? Cum îl activăm? Cum îl facem să funcționeze acum, astfel încât să ne scoată din cușca gândurilor și problemelor repetitive?

În aceste momente doar un psiholog poate să-l revitalizeze și să-l energizeze pe micul psiholog înnăscut din fiecare dintre noi. Tocmai de aceea, cel mai bun psiholog este un psiholog!

Și uneori și psihologii merg la psiholog.

“Călătorie către sine” își propune să prezinte informații științifice atestate despre modul în care putem accesa propria lume interioară și exterioară într-o manieră benefică și constructivă.

3 thoughts on “Cel mai bun psiholog NU esti tu … cel mai bun psiholog este UN psiholog!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s